PRE-JURY 1 | On This Earth

I couldn’t have any opportunity to share about my design before, so that I will be explaining all the details with the process and jury comments.

salt-lake-map

I started the project with deciding on where to locate. It took time but finally I have found a road which was coming from the hills behind the lake and ending with combining itself with the main road. This road is special to me since it sees the focus point at the horizon all the way down (focus point is where the sky touches the lake or the area in between two hills at the horizon) I wanted my project to be as an extension of the road on the lake. The jury did not find it strong enough since the road I chose was not as significant as the main road. I should find a way of enhancing it. 

I focused on space perceptions while designing my spaces.  I want you to see them with sections drawings of my design since both are referring to bodily experiences and spatial configurations.

The images above show what I used as grafting ideas from Göreme. Since the topography of Göreme was really hilly and on the contrary the salt lake is very flat, I used multiples of ramps and stairs with different scales and ramps with diverse slopes and used different heights for spaces to enrich the movement and sometimes the perception of the lake. For instance, in some cases the ground level of the lake becomes your eye level or you see it from the three persons height in some other spaces. The jury found those interventions successful in terms of changing space perceptions but they also stated that my design is not that strong from the point of bodily experiences. Further more, for the subject of -ish condition, I used corridor-like or door-like openings to work as thresholds between spaces. I kept them really tiny in dimension so that people would not be able to walk through outside but to next space and they would work as elements framing vista.

On the lake there were two directions that people were going through. One is the focal point that I mentioned above (I will be calling it Josephine right from this point) and the other was the sunset in the evening. Yet, since where the sunset happens is changing throughout a year a divided it into two parts to study it precisely. So that I had 3 directions.Later on, I came up with a strategy of adding new directions to the already existing ones to enrich the orientation, because people were going and turning back on a line and they were not experiencing what was happening on their left or right hand sight. So while designing my spaces I wanted them to be directing people to vista only visually, but to the sides of the lake physically. So that they would be walking around the spaces from the main directions I created to access the direction on the lake. There was no clear comment to my strategy but I think that they did not find it weak to work on an I personally find it strong with respects to make people experience the lake moreprejury-i-expressive-drawings

Additionally, the jury said me to be aware of the courtyard-like space that is occurred from the location of my spaces. Since it was becoming a very strong space and as long as I do not control it, it and turn out to be an uncontrolled space and inconsistent design. As the revision of this comment I am planning to create an underground path from the most right place through the courtyard which will be enlarging in size through the court and with the help of this path I am planning to enrich the bodily experiences which was not that strong in my design as I noticed before.

prejury-i-density-of-peopleI differentiated my spaces as those facing Josephine and those facing sunsets. While doing this I wanted to transfer the changing density of people in the area through a day to my spaces. The jury did not comment to it directly but I sensed that they didn’t really find it essential. Seems like I should decrease this strict differentiation between spaces.
One other comment of the jury was about the scales of my two spaces the one at the northwest and the other one close to it which is not colored. They thought that I added them just because the dominant structure does not work well and needed some additions.
I should play with its form to adjust itself to the others and changing its scale or maybe the position.

Briefly, I should increase the bodily experiences while also revising my spaces in terms of this idea and sizes and forms of them. I should control the courtyard occurred. While studying on the project I have found something very weak in the design that jury didn’t notice. I have a problem about the most right space which goes underground. People who entered them does not have a quick access through the courtyard area or spaces marked with gray color. As I remarked above I came up with a path idea which will connect the rightmost space to the courtyard area and while doing so I want to enrich the bodily experiences also at this point the connection path to the ramp in the middle will be very crucial for me.

Here are further images of the model:

 

Advertisements

How do the bodily experiences alter via diverse spatial conditions?

As always, the most beneficial way of understanding different circumstances and cases is working with its variations. From the critics at the studio hour and discussion within our group members, we decided on evaluating how different geometries and dimensions of a space can switch the experience. Additional to that what differs the experience is not only the space, but the number of people existing at that space.

plan of the model.jpg By virtue of this criteria, we went through defining a geometrical shape which is combination of a trapezoid and a circle so that different geometries would be examined. The logic behind the trapezoid was to evaluate both a larger and a smaller area in the same model to discover how the body will react to this transition.
We produced two models to show the difference in the experience through changing number of people.

We considered the matters of speed, directions, perception of a space in both conditions (less number of people and a plenty amount of people).
Here is a series of schematic representations of the data gathered through our analyses:

For the step of making a model we again used the method of layering and for the aim of giving more information we added some new features to every layer. Continue reading “How do the bodily experiences alter via diverse spatial conditions?”

Bodily Experiences of Horizontal Surfaces: Staircase

Another step of our assignment about Erimtan Museum was related to its staircases. Luckily the one given -located in the library of the museum- to our team is really unique and involves many perspectives to be discussed.

The area where the staircase is located is really narrow. The horizontal distance between the first stair and the last one is really small for a staircase which is too high like this so that the angle of the staircase is bigger and more inclined than a usual staircase. That is what differs it from others. For the aim of making suitable stairs for a human body in a narrow area by ensuring this kind of an height, it is admittedly a great idea to make it as an intersection of two staircases to obtain several stairs in which a human foot can fit onto.

Since both two sides of the staircase are too high to step on and the measurement of the middle is more advisable for a human body, the middle part is the one which used most frequently. I should confess that during  our examination I was tend to use the sides since the middle seemed too dangerous and too upright to climb for me. However, the main users I mean the workers of library said that they always prefer the middle. So, I was an exception.Besides, dimensions of the sides are good enough to sit conveniently.


Through our observations our target on the model become to emphasize the middle via layering, since the sides are not used often and both the movement and speed of the movement are more intense there.

 

Bodily Experiences of Horizontal Surfaces

The start given to the second year of architectural studios with the examination of Erimtan Museum and the surrounding area for the aim of analyzing horizontal surfaces through the medium of the measurements of human body, its reactions and movements. We were assigned to work in groups of five people so that the experiences we can discover varied instinctively.

The initial factor that took our attention was the elevations of horizontal surfaces which are used to exhibit archaeological art works. Some were positioned to the height of eye level in order to avoid any unnecessary movements and extra effort on human body, some other were in the height of a human waist since they were consisting some works to be investigated from above.Briefly, everything was planned and designed through human body.  Continue reading “Bodily Experiences of Horizontal Surfaces”